TDK2021 – DARK MODE

  • A képen a Volume Zero által meghirdetett MOONCEPTION 2019 Építészeti Pályázatának nyertes pályamunkája látható. Alkotók: TIM KRUPS - LEONHARDT MICHAELIS - ROBIN RADSZUWEIT. Forrás: https://competition.volzero.com/competitions/result/9

TDK2021 // UFLAB / DARK MODE / EXTREME URBANISM

Egyre realisztikusabbá válik a kérdés, hogy mit tehetünk, ha a Föld már nem tud az otthonunk lenni. Bolygónk átvészeli a klímakatasztrófákkal járó változásokat, de a rajta élő emberek túlélése már korántsem ennyire egyértelmű. Vajon melyik égitesten és milyen kompromisszumokkal teremthetünk magunknak új életfeltételeket? Több kilométeres jégfelszín alatti gravitációkiegyenlítő kapszulába zárva éljünk vagy a szkafander legyen a hétköznapi viseletünk? Hogyan oldható meg extrém körülmények között a lakhatás, az élelmezés és az ivóvíz problémája, illetve további egyéni vagy szociális igényeink kielégítése? Kreatív kutatásunkban elméleti fizikus bevonásával keressük a lehetséges űr-térbeli válaszokat ehhez hasonló felvetésekre és kísérletet teszünk arra, hogy találékony megoldásokat vázoljunk fel különböző bolygókon vagy holdakon kialakítható életkörülményekre. Most a járványban megtapasztalt “kapszula-lét” megélhetővé teszi a megszokott földi sémáktól eltérő, extrém adottságokat, ezek között igyekszünk megfogalmazni a város meghatározó elemeit.

ONLINE TÁJÉKOZTATÓ VIDEÓ / ZOOM MEETING

A TDK kutatást az őszi félévben az EXTREME URBANISM szabadon választható tárgy keretében folytatnánk tovább (megfelelő számú érdeklődő esetén), ahol nyílt pályázatokon vennénk részt a kialakult ötletekkel és tervekkel.

Témavezetők: Kurucz Olívia, prof. Alföldi György DLA, Bokányi Imre, Hauszknecht Péter

Jelentkezzetek! Ezeken az emailcímeken elértek minket: uflab@urb.bme.hu, alfoldi.gyorgy@urb.bme.hu, kurucz@urb.bme.hu

Megnézem a TDK2021 // UFLAB / LIGHT MODE / PLACEMAKING verziót.
Megnézem a TDK hirdetményt az URBANISZTIKA TANSZÉK honlapján.
Megnézem a TDK követelményeket BME honlapján.

Skills: 2020, 2021, research, studio works